u leest...
Creatief Denken

Of toch?

Hebben we net vastgesteld waarom veel brainstormsessies niet opleveren wat ervan verwacht wordt, gaan we vandaag toch weer terug naar het brainstormen. Alleen gaan we niet brainstormen op de vraag zelf, maar we herformuleren de vraag en gaan daarop brainstormen.

Voor dit herformuleren is een groot aantal verschillende technieken beschikbaar. Het is de kunst om de juiste technieken toe te passen op een goed (her)geformuleerde vraagstelling. Mijn advies is: kies er een paar, begin met een makkelijk verteerbare techniek en als je ziet dat het aanslaat, schakel dan over naar technieken voor gevorderden. Wees ook niet bang dat het niet lukt wanneer een bepaalde techniek niet aanslaat of tegenvallend resultaat oplevert. Je hebt er nog een aantal achter de hand (het moet ook leuk zijn, weet je nog?).

Bij het brainstormen moeten de valkuilen uit de vorige sessies natuurlijk wel dichtgegooid zijn, dus:

 1. Zorg voor een goede vraagstelling, zowel de originele als de hergeformuleerde. Stel jezelf en de groep open vragen (startend met wie, wat, hoe, waar, waarom, etc), waarmee je tot de kern komt.
 2. Door het herformuleren verlaat je het bekende terrein en ga je brainstormen op een vraag waar je ervaring je niet in de weg zit.
 3. Doordat het energievol wordt, wordt de drempel naar verandering verlaagd.
 4. Zorg ervoor dat iedereen de regels begrijpt. Dus ideeën volop laten stromen (kwantiteit is in dit stadium veel belangrijker dan kwaliteit, pindakaas is ook een goed idee), ideeën niet bij voorbaat afschieten en “ja maar” levert een rode kaart op.
 5. Zorg dat de omgeving ruimte uitstraalt. Deelnemers moeten zich niet opgesloten voelen, dat werkt namelijk ook door op het denken.
 6. Stel vooraf vast dat je geen idee hebt waar de brainstorm heen gaat en dat tijdens het proces iedereen gelijk is (m.u.v. de facilitator en schrijver(s)).
 7. Stokpaardjes kan je aan het begin door de deelnemers op een papiertje laten schrijven. Deze papiertjes laat je ceremonieel in een prullenbak deponeren. Mocht de deelnemer aan het eind van de brainstorm zijn stokpaardje weer terug willen, dan kan hij of zij die weer in de prullenbak opzoeken. (Gebruik de prullenbak gedurende de dag intensief, dan wordt het aan het eind van de dag een stuk minder aantrekkelijk om te vissen)
 8. Doordat je juist nieuwe wegen op een leuke manier gaat verkennen wordt de angst voor het onbekende ook minder.
 9. Veel technieken hebben een hoog energieniveau, waardoor de lol vanzelf komt.
 10. Doordat je de vraagstelling herformuleert, wordt het risico van groepsdenken sterk verminderd. Het is iets helemaal nieuw, waarop de groep nog nooit een vastgeroeste mening los heeft kunnen laten.
 11. Door het inschakelen van een goede facilitator, zorg je ook voor de juiste brainstormgereedschappen en –technieken.
 12. Zorg ervoor dat je voldoende schrijfmaterialen (stiften, flipovers) hebt en één of twee snelle schrijvers. Na afloop kan je ook besluiten de ideeën netjes over te laten nemen in een document.
 13. Na de brainstormfases (divergeren) moeten de goudklompjes gevonden worden. Bepaal met de groep welke ideeën (al dan niet na verdere bewerking) het beste potentieel hebben de oorspronkelijke vraag op te lossen. Kijk ook welke ideeën een hoog innovatiegehalte hebben. Voor deze convergeerfase zijn ook weer de nodige technieken beschikbaar, energieke en saaie.
 14. Als de selectie van beste en innovatiefste ideeën gemaakt is, moet er gekeken worden naar “wat nu?”. Zorg dat er eigenaren voor de ideeën komen, die rondom de ideeën uitvoeringsplannen gaan maken. En zorg ervoor dat deze eigenaren op de juiste ondersteuning kunnen rekenen.
 15. Om de beste resultaten te behalen uit een brainstorm, werkt het erg goed om een buitenstaander als facilitator te hebben. Dat kan iemand uit het eigen bedrijf zijn, maar van een heel andere afdeling of echt iemand van buiten het bedrijf. Het gaat erom dat de persoon weet hoe deze sessies moeten verlopen en dat hij of zij normaal gesproken geen rol speelt in de groep die brainstormt.

Veel plezier bij deze andere manier van doorbraakdenken!

En bij verdere vragen: don’t hesitate to ask.

Een heel prettig weekend!

Advertenties

Reacties

2 gedachtes over “Of toch?

 1. Sjoerd ik krijg hier zo vreselijk de kriebels van! Heb ik net besloten me helemaal te storten op het coachen en trainen in LinkedIn ga jij dagelijks over brainstormen bloggen. En ook nog eens op zo’n geweldige manier. Dan denk ik gelijk… JAAAAAAAAA ik wil weer brainstorms gaan faciliteren! Maar weet je wat? Als er weer eens een mooie brainstorm op mijn pad komt, dan bel ik jou gewoon of je tijd hebt!

  Geplaatst door Petra Fisher | 8 februari 2012, 21:52
  • Petra,
   Dank je wel voor weer een mooie reactie. Zoals je weet ben ik straks een paar weken uit de running, maar ik houd me natuurlijk van harte aanbevolen voor het faciliteren van brainstorms welke jij doorverwijst. Dan zal ik mijn ogen goed openhouden voor kansen op het gebied van coaching en trainen in LinkedIn. Beginnende LinkedInners help ik zelf op weg, maar voor (ver) gevorderde trainings en coachingsvragen weet ik naar wie ik door moet verwijzen.

   Geplaatst door Sjoerd de Waal | 9 februari 2012, 11:51

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

Vul uw e-mail adres in om deze blog te volgen en meldingen te ontvangen van nieuwe bijdragen.

Doe mee met 4 andere volgers

Archief

Advertenties
%d bloggers liken dit: